8 Ağustos 2016 Pazartesi

Genç Bir Doktorun Anıları/Mihail Bulgakov



Mizah yeteneği ve yergili üslubu ile tanına Rus yazar, Rus edebiyatında en sevdiğim yazarlar arasında yer alıyor. 1930’larda yazarın eserlerinin yayımlanması yasaklanıyor ve ölümüne dek edebiyat çevrelerince dışlanıyor. Bulgakov’un eserleri SSCB’de ancak ölümünden 20 yıl sonra 1962’de yayımlanmaya başlıyor.

Bulgakov, yergileri ve kullandığı metaforlarla ünlü olmasının yanında Kiev Tıp Fakültesi mezunu olmasının verdiği tıbbi bilgiyi de kitaplarında çokça kullanıyor. Söz konusu deneyiminin en çok hissedildiği eseri ise adından da belli olacağı üzere “Genç Bir Doktorun Anıları”. Kitapta, devrim zamanı Rusya’da genç bir doktor şaşırtıcı geleneklerin, boş inançların devam ettiği bir kasabaya göreve atanıyor. Genç doktor, yaşadığı tıbbi tecrübeleri bazen çok dokunaklı, bazen çok komik, bazen de çok düşündürücü bir anlatımla okuyucuya sunuyor ve bir bakıyorsunuz kitap bir gün içinde aklınızda bir çok hikaye ile bitivermiş. “A Young Doctor's Notebook” adlı mini dizi serisine ilham veren kitaptaki tıbbi hikayelerin 1920’li yıllarda çeşitli tıp dergilerinde yayımlanmış gerçek vakalar olması da ayrı bir heyecan katıyor okuyucuya. 


“Köpek Kalbi”, “Ölümcül Yumurtalar”, “Usta ve Margarita” adlı eserleriyle ünlü Bulgakov’un müthiş anlatımı ile süslenen bu sürükleyici kitabı herkese özellikle de tıbbi vakalar üzerine çalışan ya da tıp alanında çalışmayı hayal eden herkese öneriyorum…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder